top of page
11062b_6694be830cd1452ba1d012dc3593e29e~mv2_edited.jpg

Kooperatifler Hukuku

Kooperatiflerin kuruluşu ve faaliyetlerinin düzenlenmesi konusunda gerekli kanuni altyapıya kooperatif hukuku denilmektedir. Kooperatifler, ekonomik temelli oluşumlardır. 1163 sayılı Kooperatif Kanunu da kişilerin kooperatif kaynaklı ekonomik varlıklarının korunmasını düzenlemektedir.

Kooperatif Nedir ?

Kooperatif, ortaklarının ekonomik ihtiyaçlarını karşılaması için kurulup, işgücü ve parasal katkılarla yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle geliştirilen tüzel kişiliğe denilmektedir. Kişilerin tek başlarına yapamayacakları üretim ve erişemeyecekleri hizmetlere kolay bir şekilde ulaşmaları, yoksulluktan birlikte güçlenerek çıkmaları amacıyla faaliyet gösterir.

 

Kooperatifler, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ve 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu çerçevesinde faaliyet gösterirler. Kooperatifler, toplumsal ekonomiyi güçlendiren özgün bir modeldir. Temelinde ise gönüllü ve açık üyelik, ortakların ekonomik katılımı, hukuki denetimi, bağımsızlık, özerklik ve toplama karşı sorumluluk bulunmaktadır. Kooperatiflerin dünya genelinde 1 milyarın üstünde insana hizmet ettiği ve yıllık cirolarının ise 2 trilyon dolar olduğu tahmin edilmektedir

Kooperatif Hukuku Nedir ?

Kooperatiflerin kuruluşu ve faaliyetlerinin düzenlenmesi konusunda gerekli kanuni altyapıya kooperatif hukuku denilmektedir.

 

Kooperatifler, ekonomik temelli oluşumlardır. 1163 sayılı Kooperatif Kanunu da kişilerin kooperatif kaynaklı ekonomik varlıklarının korunmasını düzenlemektedir. Bunun yanında her konuta kurulan kooperatiflerin kendi mevzuatları ile birlikte ceza hukuku, icra hukuku, tazminat hukuku, sözleşmeler hukuku ve idare hukuku gibi hemen her hukuk dalı ile ilişkisi bulunur. Dolayısıyla her kooperatifin bir avukat bulundurma veya sözleşmeli bir avukatla çalışma zorunluluğu bulunmaktadır. Aksi halde her ay için brüt asgari ücretin iki katı tutarında adli para cezası ile karşı karşıyadır.

Kooperatif Avukatı Nedir, Ne İş Yapar ?

Kooperatif hukukundan kaynaklanan sorunlar konusunda hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti veren kişilere kooperatif avukatı denilmektedir.

Kooperatif avukatları, kooperatiflerin kuruluş sözleşmelerinin düzenlenmesi, bu konudaki ihtilafların çözümü, sözleşmede yapılacak değişiklikler, genel kurul toplantılarının yapılması, kooperatif yönetiminin usulsüz kararları, üye olma ve üyelikten çıkarılma/çıkma gibi çok sayıda kooperatif kaynaklı hukuki konularda danışmanlık ve/veya avukatlık hizmeti verirler.

Kooperatif Avukatının Önemi Nedir ?

Kooperatif kaynaklı hukuki problemlerin; ceza hukuku, icra hukuku, tazminat hukuku, sözleşmeler hukuku ve idare hukuku gibi hemen her hukuk dalı ile ilişkisi bulunur. Dolayısıyla kooperatif konusunda uzmanlaşmış avukat ile çalışmak büyük kolaylıklar sağlar. Uzman bir kooperatif avukatı, hukuki problemlerin çözümde gerekli adımları belirler, mağdur olmamanız, mağduriyetleriniz giderilmesi için hukuki kanalların işleyişini hızlandırır. Bütün bunların yanında sözleşmelerin hazırlanması, genel kurul toplantılarının düzenlenmesi ve yönetim kurulunun belirlenmesi gibi konularda da gerekli hukuki prosedürleri uygulayarak sizleri büyük yüklerden kurtarır.

Kooperatif Avukatının Kooperatif Hukukunda Verdiği Hizmetler Nelerdir ?

  • Kooperatif üyeliğinin tespiti davaları

  • Kooperatif üyeliğinden ihraç davaları

  • Kooperatif üyeliği kaynaklı tazminat davaları

  • Genel kurul kararlarına karşı iptal davaları

  • Kooperatif aidat borcu ile ilgili alacak-icra davaları

  • Kooperatif genel kurulunun olağan/olağanüstü toplantıya çağrılması istemli davalar

  • Kooperatif başkan ve yönetim kurulu üyelerinin cezai sorumluluklarından kaynaklanan ceza davaları

  • Kooperatif genel kurulunun yenilenmesi talepli davalar

  • Kooperatiflerin dağılması istemli davalar konusunda danışmanlık ve avukatlık hizmeti vermektedir.

bottom of page